Tudományos konferencia Magyarország és a keleti kereszténység kapcsolatairól

2016. május 24-én az ELTE BTK Szláv Filológiai Tanszék bolgár szakja és a Bolgár Kulturális Fórum 5. alkalommal szervezett közös konferenciát. A kerekasztal-konferencia a magyarországi bolgár ortodox egyházközösség 100. évfordulója és május 24. - a bolgár kultúra és szláv írásbeliség ünnepnapja alkalmából került megrendezésre Magyarország és a keleti kereszténység – kultuszok, templomok, nyelvemlékek címmel.
A téma felkeltette több tudományág kutatóinak érdeklődését. Az előadók az ELTE Szláv Filológia Tanszékének oktatói, valamint a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Iparművészeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár és más intézmények munkatársai és kutatói voltak.
Az előadások témája változatos képet alkotott. A művészettörténészek ikonokat mutattak be és elemeztek (Nagy Márta, Terdik Szilveszter), a grábóci szerb ortodox monostor jelentőségét ismertették (Golub Xénia). Halhattunk előadásokat női szentekről – Szt. Paraszkéva és Szt. Marina (Puskás Bernadett, Menyhárt Krisztina). A nyelvészek a nyelvemlékek történeti jelentőségére fektették a hangsúlyt, szlovén kéziratos könyvek (Dudás Előd), szlovák arany miatyánk (Császári Éva), Codex Zographiensis tőszámnevei (Pozsgai István) vagy trojani damaszkin nyelvtörténeti jelentősége (Dudás Mária) stb. Az első bolgár–szerb önéletrajz megjelenését Farkas Baráti Mónika mutatta be.

 

 

1%-os felhívás!

Tisztelettel kérjük Önöket, hogy a SZJA 1%-ról rendelkező nyilatkozatukban támogassák a Bolgár Kulturális Fórum céljait, törekvéseit. Bolgár Kulturális Fórum Egyesület. Adószám: 18168499-1-43
Az eddigi felajánlásokat, támogatásokat az egyesület vezetősége ezúton is köszöni, és továbbra is számít rájuk!

Szeretne értesülni programjainkról?

Kérjük, küldje el nevét és e-mail elérhetőségét a bolgarforum@mail.bg címünkre és értesíteni fogjük Önt az aktuális eseményeinkről.
Adományozás
Adományokat és támogatásokat szívesen fogadunk a Bolgár Kulturális Fórum 11709002-20121503 bankszámlájára. A befolyt összegeket az egyesület Alapszabályában rögzített kulturális céljai és tevékenysége megvalósítására fordítja.

Támogatóink: