A magyarországi bolgár közösség nemcsak gazdag múlttal és intézményrendszerrel rendelkezik, hanem komoly intellektuális potenciállal is, amely a bolgár nemzetiség kulturális értékét képezi. Ebben kiemelt szerepet játszik a Magyarországi bolgár képző - és iparművészek csoportja, amely a Bolgár Kulturális Fórum részeként jött létre 1999-ben és azóta számos közös kiállításuk volt Magyarországon és külföldön. A csoport jelenleg is szoros kapcsolatban van a Bolgár Kulturális Fórum egyesülettel, amely kiállításaik szervezésével, kiadványok, albumok kiadásával segíti a munkájukat. A művészek tagjai is az egyesületnek.
Ezek a professzionális kortárs művészek különböző stílusokban alkotnak, de a bolgár származás és identitás, valamint a Magyarországon vagy Bulgáriában
folytatott művészeti tanulmányaik kötik össze őket. Sorsuk és életük mindkét országhoz közvetlenül kapcsolódik, ezáltal alkotásaikban a bolgár és a magyar kultúra elemei ötvöződnek. A magyarországi bolgár képző- és iparművészek alkotó munkájukkal hozzájárulnak mindkét nemzeti kultúra gazdagodásához, egyben kiveszik részüket a közös európai kultúra sokszínűségének és gazdagságának gyarapításából.
A Magyarországi bolgár képző- és iparművészek csoportját jelenleg tízenhat alkotóművész képviseli:

GENDOVA MIROLJUBA-festőművész DONCSEV ANTONI-szobrász

ULLMANN KATALIN-keramikus RUSZEV ROSZEN-grafikus (galéria)

VLADIMIROVA MILENA-textilművész SZÁRENCSEV KÁROLY-festőművész

BOZUKOVA ZSENIA-festőművész KOZSUHÁROV OGNJAN-szobrász

OROSZ KLAUDIA-díszlet- és jelmeztervező művész BALKANSZKI NENKO-festőművész

KNEISZ ESZTER-gobelinművész LUKÁCS PÉTER-építész és grafikus

MAEVSZKA-KONCZ BORJANA-gobelinművész CSÖRGEY TURI MÁRIA-festőművész

RADUKOV ANGEL-festőművész KOZSUHÁROV ZSUZSANNA ESZTER-animációs művész

Magyarországi bolgár képző- és iparművészek albuma

A bolgár nemzetiségi kultúra képviselője Magyarországon a Meszecsinka Zenekar is, amelynek vezetőtagjai Biljarszki Emil és Oláh Annamária tagjai a Bolgár Kulturális Fórumnak is.
Több információ a zenekarról: www.meszecsinka.hu
http://www.youtube.com/watch?v=TSCfuSjduZE
http://www.youtube.com/watch?v=dh2NYgHqAwc

А Zornica Bolgár Hagyományőrző Együttes azzal a céllal alakult meg 2000-ben, hogy a bolgár népi táncokat, dalokat, néphagyományokat és népszokásokat életben tartsa, tovább örökítse és terjessze a Magyarországon élő bolgár közösség körében. Az együttes művészeti vezetője, a Szófiában végzett koreográfus – Bűdyné Liliana Zafirova.
https://www.youtube.com/watch?v=czaRzqiENnY

Hagyományosan minden évben megszervezésre kerül a „Találkozások Bulgáriával” c. fotópályázat és fotókiállítás, amelyre amatőr fotósok nevezhetnek be Bulgáriában készült fényképeikkel, a pályázati kiírásnak megfelelően. A legjobb fotókból minden évben kiállítás megrendezésére is sor kerül, amely átfogó és többoldalú vizuális információt ad a jelenlegi Bulgáriáról, a magyar és a bolgár közönség számára. A kiállításra látogatók, pedig közelebb kerülhetnek Bulgáriához és a fotók révén megismerkedhetnek ennek az országnak a szépségeivel, mert Bulgáriával érdemes találkozni!

Szintén folyamatos kulturális projekt a „Bolgár Filmklub”, amelynek célja a kortárs bolgár filmművészet bemutatása és minél több új bolgár kortárs film vetítése a magyarországi közönség előtt.

 

 

1%-os felhívás!

Tisztelettel kérjük Önöket, hogy a SZJA 1%-ról rendelkező nyilatkozatukban támogassák a Bolgár Kulturális Fórum céljait, törekvéseit. Bolgár Kulturális Fórum Egyesület. Adószám: 18168499-1-43
Az eddigi felajánlásokat, támogatásokat az egyesület vezetősége ezúton is köszöni, és továbbra is számít rájuk!

 

Szeretne értesülni programjainkról?

Kérjük, küldje el nevét és e-mail elérhetőségét a bolgarforum@mail.bg címünkre és értesíteni fogjük Önt az aktuális eseményeinkről.
 

Adományozás

Adományokat és támogatásokat szívesen fogadunk a Bolgár Kulturális Fórum 11709002-20121503 bankszámlájára. A befolyt összegeket az egyesület Alapszabályában rögzített kulturális céljai és tevékenysége megvalósítására fordítja.

 

Támogatóink: