Doncsev Toso: Egy bolgár vallomásai

Egy íróember számára talán a legszebb születésnapi ajándék egy új kötet. A Napkút Kiadó és Szondi György igazgató jóvoltából éppen a jeles alkalomra időzítve látott napvilágot az Egy bolgár vallomásai című remekbe szabott könyv érett versekkel, kiváló elbeszélésekkel, kisregényekkel, önéletrajzi ihletésű, történelmi esszékkel, olvasmányosan szakszerű irodalmi, képzőművészeti, politológaiai tanulmányokkal, kritikákkal. .... promenad.hu

A ragyogó tehetségű Maya Vitkova bolgár írónő első filmje, nyerte el a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurós elismerését.

A Szász János vezette háromtagú zsűri az izlandi Benedikt Erlingssonnak rendezői különdíjat ítélt a Lovak és emberek című alkotásáért. A diák zsűri az Oroszlánszív című filmet találta az Európai történetek szekció legjobbjának, a közönségdíjat pedig azOptimisták vitte el. ..... http://www.kulturpart.hu

Bolgár napok a Központi Vásárcsarnokban

(Budapest IX., Fővám tér 1-3.)
2014. április 3-án, 4-én 9.00-18.00 és április 5-én 9.00-14.00

Bolgár termékek gazdag kínálata a húsvéti ünnepekre: 'szirene' és 'káskávál' sajtok, szárazkolbászok, borok, fűszerek, lekvár, rózsakozmetikumok, kerámiák, bolgár hímes tojások, minőségi bolgár borok!
Az „Etropolszka kitka” bolgár folklór együttes és az etropolei „Peev” Chitalishte Népdalkörebolgár hangulatot teremt énekkel, tánccal április 4-én, 15.30 órától.

Ivan Vazov Nemzeti Színház, Bulgária - Molière, DON JUAN előadása

(bolgár nyelven, magyar felirattal) 2014. április 1-én, 20 órától Budapesten a Nemzeti Színházban.
http://www.nemzetiszinhaz.hu/eloadasok&list=actual&performance=286


Kilenc film versenyez idén a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, Budapesten

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő eseményen idén kilenc – egy norvég, egy svéd, egy francia, egy izlandi, egy török, egy bolgár, egy kanadai, egy amerikai és egy chilei – film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért, melyek közül hat elsőfilmes alkotás.

Bulgária ezer éves szilfája nyerte az Európai Év Fája címet 2014-ben!

Brüsszel (Március 19) – A negyedik Európai Év fája verseny online szavazását 77 ezer szavazattal nyerte a bolgár Szliven városából az ezer éves szilfa, míg a második helyezet a magyar gödöllői vackor lett majd 37 ezer szavazattal. A harmadik helyet a lengyel wybicki tölgy nyerte el, 16 ezer szavazattal. A díjakat az Európa Parlamentben adta át a verseny szervezője, az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete a Nadace Partnerstvi. A verseny szervezésében a Tetra Pak és az Európai Földtulajdonosok Szövetsége is részt vett.


Bolgárkertész-emlékművet avattak Zuglóban

http://www.hirado.hu/2014/03/03/bolgarkertesz-emlekmuvet-avattak-zugloban/

Bulgária falat épít a menekültek ellen

törökországi határánál a menekültek példátlan mértékű áradatának
Bulgária harminc kilométer hosszú, három méter magas falat emel
szabályozására - közölte szerdán egy bolgár tisztségviselő. –metropol.hu

Harminc kilométer hosszú és három méter magas lesz az a fal, amit Bulgária épít a török határ közelébe, hogy így állítsa meg a menekültek áradatát, ami kelet felől jön az országba. – origo.hu

Bolgár-török gázüzlet márciusban

Bulgária és Törökország márciusban megállapodást ír alá egy gázvezeték építéséről, amit a törökországi gázvezeték hálózathoz csatlakoztatnak, hogy csökkentsék Szófia gyakorlatilag egyoldalú függőségét az orosz gázszállításoktól.
A várhatóan két év múlva átadásra kerülő, 190 kilométer hosszú vezetékleágazás azeri földgázt továbbít majd – jelentette be Dragomir Sztojnev bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter pénteken, miután tárgyalt török minisztertársával.
Bulgária évi gázszükséglete 3-4 milliárd köbméter, aminek jelenleg több mint 90 százalékát a Gazprom szállítja egyetlen vezetéken. MTI

Szófia-Burgasz autópálya átadása

Roszen Plevneliev köztársasági elnök és Desziszlava Terzieva regionális fejlesztési miniszter 2013. július 15-én ünnepélyesen megnyitotta a Szófia-Burgasz autópálya utolsó, 34 km-es szakaszát. Ezzel, majdnem negyven év után, teljes hosszában megépült a „Trákia” autópálya, amely a bolgár fővárost köti össze a Fekete-tengerrel, és egyben a Törökországba irányuló közúti tranzitforgalom jelentős részét is lebonyolítja. Az autópálya teljes hossza 368,5 km, és az utolsó szakasz megnyitásával a tengerpart a fővárosból immár kb. 3,5 órás autózással elérhetővé válik (Bulgáriában az autópályán 140 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség).

 

1%-os felhívás!

Tisztelettel kérjük Önöket, hogy a SZJA 1%-ról rendelkező nyilatkozatukban támogassák a Bolgár Kulturális Fórum céljait, törekvéseit. Bolgár Kulturális Fórum Egyesület. Adószám: 18168499-1-43
Az eddigi felajánlásokat, támogatásokat az egyesület vezetősége ezúton is köszöni, és továbbra is számít rájuk!

 

Szeretne értesülni programjainkról?

Kérjük, küldje el nevét és e-mail elérhetőségét a bolgarforum@mail.bg címünkre és értesíteni fogjük Önt az aktuális eseményeinkről.
 

Adományozás

Adományokat és támogatásokat szívesen fogadunk a Bolgár Kulturális Fórum 11709002-20121503 bankszámlájára. A befolyt összegeket az egyesület Alapszabályában rögzített kulturális céljai és tevékenysége megvalósítására fordítja.

 

Támogatóink: